Άρθρα

Κάντε Smart το σπίτι σας

Τα «έξυπνα» σπίτια πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που επενδύουν στην τοποθέτηση συσκευών smart τεχνολογίας στις οικίες τους, απολαμβάνοντας μια σειρά από ανέσεις αλλά και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Το μόνο που πρακτικά χρειάζεται κανείς είναι να επενδύσει στη μετατροπή της οικίας του σε smart home και να διαθέτει ένα smart phone που θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα.

Πλέον, εκτός από θαλπωρή και ζεστασιά, το σπίτι σου είναι και ο χώρος ο οποίος προστατεύει το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία σου.

Ξοδεύοντας όλο και περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτό και εστιάζοντας σε κάθε μικρή γωνία του, θα ανακάλυψες πως ένα «αναβαθμισμένο» σπίτι μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε εσένα και την οικογένειά σου.

Και κάπως έτσι, από την εποχή του «Home, Sweet Home» περνάμε στην εποχή του «Home, Smart Home».

Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Το «έξυπνο» σπίτι δεν αποτελεί πρόσφατη τεχνολογική ανακάλυψη, αφού τα πρώτα έξυπνα σπίτια εμφανίστηκαν περίπου πριν αρκετές δεκαετίες.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος και εγκατάστασης αποτελούσε βασικό εμπόδιο για την απόκτησή τους, κάτι το οποίο δεν ισχύει πλέον.

Ως «έξυπνο σπίτι», ή αλλιώς «Smart Home» ορίζεται το σύνολο των διατάξεων και των αυτοματισμών που σου δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεις, να ομαδοποιείς, να αυτοματοποιείς αλλά και να διαχειρίζεσαι τις λειτουργίες ενός σπιτιού και τις ηλεκτρολογικές (ή μηχανικές) εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκευές – από τα φώτα και τις οικιακές συσκευές μέχρι τα συστήματα ασφαλείας – είναι «δικτυωμένες» και επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους (ανταλλάσσοντας δεδομένα) αλλά και με τον ιδιοκτήτης τους, είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Smart Home Tracker Device της αμερικανικής IDC (International Data Corporation), η παγκόσμια αγορά συσκευών Smart Home θα ανέλθει έως το 2022 σε 1,3 δισεκατομμύρια συσκευές, με τα «έξυπνα ηχεία» να αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποκατηγορία!

«Έξυπνο» σπίτι σημαίνει ασφάλεια, εξοικονόμηση, άνεση και φυσικά, ψυχαγωγία!

Ανακάλυψε την «έξυπνη» πλευρά του σπιτιού σου!

Ασφάλεια, γιατί ένα «έξυπνο» σπίτι σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις αλλά και να διαχειρίζεστε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του, ανά πάσα στιγμή, ακόμα από απόσταση.

Με κάμερες και συστήματα παρακολούθησης να εποπτεύουν το χώρο σου ως «άγρυπνοι φρουροί», διασυνδεδεμένες κλειδαριές που επιτρέπουν ή αποτρέπουν την πρόσβαση εισόδου και έξυπνες οικιακές συσκευές που μπορείς να ελέγχεις απομακρυσμένα είσαι πραγματικά «ο κύρης του σπιτιού»!

Εξοικονόμηση, γιατί πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ενεργειακή κατανάλωση των συσκευών σου, αφού οι smart λύσεις σου επιτρέπουν να ορίζεις και να ελέγχεις το χρόνο λειτουργίας και τις καταναλώσεις τους.

Από το φωτισμό και τη θέρμανση, μέχρι την… ηλεκτρική σκούπα, έχεις καλύτερη καλύτερη διαχείριση και προγραμματισμό από όπου και αν βρίσκεσαι!

Ψυχαγωγία, γιατί το σπίτι μας μπορεί να μεταμορφωθεί σε κινηματογραφική αίθουσα, σε συναυλιακό χώρο, σε πίστα χορού ή σε οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς, προκειμένου να απαλλαγείς από το άγχος και τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Υπάρχουν προτάσεις και περιεχόμενο για όλα τα γούστα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το… ζητήσεις από τον ψηφιακό βοηθό σου!

Ψηφιακοί βοηθοί: Πες το κι έγινε!

Με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και των smart συσκευών οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί έχουν αρχίσει να μεταμορφώνουν την καθημερινότητα όλων.

Μεγάλες εταιρείες, όπως η Google (Google Assistant), η Amazon (Alexa), η Samsung (Bixby), η Microsoft (Cortana) και η Apple (Siri) έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πλατφόρμες και συσκευές, δομημένες γύρω από την φωνητική αλληλεπίδραση με το σπίτι και τις συσκευές που υπάρχουν σε αυτό, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των χρηστών.

Πλέον υπάρχουν ακόμα και υπηρεσίες (βλ. IFTTT), οι οποίες σου επιτρέπουν να δημιουργείς ευέλικτα και πρακτικά «σενάρια» για την περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.

Κατάλληλες για οποιοδήποτε χώρο, οι συσκευές τους παρέχουν πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, συνδρομητικές υπηρεσίες και άλλες συσκευές Smart Home, είναι σε θέση να απαντούν στις ερωτήσεις σου, να αναπαράγουν την αγαπημένη σου μουσική, να σου υπενθυμίζουν τα ραντεβού σου ή… να χαμηλώνουν τα φώτα, υπό την προϋπόθεση πως βρίσκονται συνδεδεμένες σε ένα γρήγορο και αξιόπιστο ευρυζωνικό δίκτυο.

Οι συσκευές Smart Home εγκαθίστανται πανεύκολα και δεν χρειάζονται «ειδικές γνώσεις», μιας και αποτελούν τον ορισμό του Plug & Play: μέσω των σχετικών εφαρμογών (apps) τις συνδέεις, τις ρυθμίζεις και τις συνδυάσεις σε ελάχιστα λεπτά.

Θέματα συμβατότητας; Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στο παρελθόν, μιας και όλες οι συσκευές καταλήγουν πλέον σε ένα πράγμα (το Διαδίκτυο), ωστόσο καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τους έμπειρους πωλητές μας προκειμένου να δημιουργήσεις το ιδανικό – για εσένα και τις ανάγκες σου – «έξυπνο» περιβάλλον!

Είσαι έτοιμος; Φυσικά.
Σε εμάς θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να «αναβαθμίσεις» το σπίτι σου: